Koenraad Van Cleempoel

Biografie

Adres

koenraad.vancleempoel@uhasselt.be

Onderzoeksveld

Cultuurwetenschappen, cultuurgeschiedenis

Opleiding

Licentiaat Kunstwetenschappen en Archeologie – Katholieke Universiteit Leuven 1994. Grote Onderscheiding

Doctoraat in de Cultuurgeschiedenis (Combined Historical Studies) – Warburg Institute, University of London (VK), School of Advanced Studies 1998

Institutionele verbinding

Universiteit Hasselt (UHasselt)

Titels en verantwoordelijkheden

Subpanel VABB: Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand

Stuurgroep COG-IWT: Centrale Overleg Groep

Voorzitter Associatiefaculteit Architectuur en Interieurarchitectuur (tussen PHL en UHasselt)

NVAO-bezoekcommissie, alle nieuwe kantoren Master interieurarchitectuur in Nederland (2009-10)

Publicaties

Boeken

(red.) Astrolabes in Greenwich, een catalogus van de Astrolabes in het National Maritime Museum, Oxford: Oxford University Press, 2006

met A. Kugel & F.-C. Sabrier, Spheres, The Arts of the Celestial Mechanics, Parijs, 2003

Een Catalogue Raisonné van wetenschappelijke instrumenten van de Leuvense School, tussen 1530 en 1600 (De Diversis Artibus: Collection of Studies from the International Academy of the History of Science) Turnhout: Brepols Academic Publishers, 2002

Artikelen

2010

Van De Weijer M., Van Cleempoel K., Heynen H., Impact of Design, Establishment of Knowledge: The Exchange Between the Design Project and the Conceptual Framework of the City, in: conference proceedings, ARCC/EAAE 2010 conferentie: The place of Research, The Research of Place, Howard University, Washington DC, 23-26 juni 2010. Washington DC: American Institute of Architects (peer review)

Van Cleempoel K., Elegance, Beauty and Topophilia, in Interiors Forum World 2010, 2e internationale conferentie, Milaan: Politecnico di Milano (peer review)

Petermans, A. & Van Cleempoel, K., Het ontwerpen van een winkelomgeving voor de volwassen markt: een Europees perspectief. Tijdschrift voor interieurontwerp, 35(2), 21-36. (peer-reviewed)

Petermans, A. & Van Cleempoel, K. (ingediend), Een holistische benadering voor het begrijpen van gebruikerservaringen in winkelruimtes. Design Research Methods, Londen: Routledge (peer-reviewed)

Petermans, A. & Van Cleempoel, K., Onderzoek in Retail Design: methodologische overwegingen voor een opkomende discipline. Design and Emotion-conferentie, 4 - 7 oktober 2010, Chicago. (peer-reviewed procedure)

Plevoets, B., Petermans, A. & Van Cleempoel, K., Het ontwikkelen van een theoretisch raamwerk voor het begrijpen van (geënsceneerde) authentieke retailconcepten in relatie tot de huidige belevingseconomie. DRS-conferentie, 7-9 juli, Montreal, Canada.

2009

Van Cleempoel K. 'De migratie van materiële kennis: de zaak van de zestiende-eeuwse instrumentmaker Petrus de Abbegere in Spanje', in S. Dupré (red.) Kenniszaken in de vroegmoderne Nederlanden (LIT Verlag)

'Philip II's Escorial en zijn verzameling wetenschappelijke instrumenten', G. Strano (red.) Wetenschappelijke instrumenten en collecties, Leiden

'Twee casestudies van recente 'rehabilitaties' van Vlaamse modernistische interieurs', Proceedings: Wonen in het verleden: geschiedenis, erfgoed en het interieur. De 6e conferentie over het Modern Interiors Research Center. Londen: Kingston Universiteit.

Petermans, A. & Van Cleempoel, K., 'Retaildesign en de belevingseconomie: waar gaan we (gaan)'. Journal of Design Principes en Praktijken, 3(1), 171-182.

Petermans A. & Van Cleempoel, K., 'Retail Design, Experience Economy and the Graying Population: A European Perspective', 8th European Academy of Design Conference, Proceedings of 'Design Connexity', de achtste internationale conferentie van de European Academy of Design , Aberdeen, Schotland, 1-3 april.

Plevoets, B. & Van Cleempoel, K., 'De rol van de interieurarchitect in projecten voor hergebruik van monumenten voor winkelfuncties: Selexyz-boekwinkels als case study'. Journal of Design Principes en Praktijken, 3(3), 133-142.

Quartier, K. & Van Cleempoel, K., 'Retailontwerp: onderzoek naar atmosferische hulpmiddelen voor het creëren van ervaringen die de stemming en het gedrag van consumenten in winkelruimtes beïnvloeden'. Derde Internationale Conferentie over Ontwerpprincipes en -praktijken, Berlijn, Duitsland, 15-17 februari

met Quartier, K., Nuyts, E., & Van Cleempoel, K., 'Verlichting als atmosferisch hulpmiddel in retaildesign: de invloed ervan op de stemming en het gedrag van consumenten', Proceedings of 'Design Connexity', de achtste internationale conferentie van de European Academy of Design, Aberdeen, Schotland, 1-3 april.

2008

'De relatie tussen hedendaagse kunst en retaildesign', in Places and Themes of Interior, Milaan

How Architectural Theory Relates to the Production of Architecture, a review of the Second EAAE-ENHSA Sub-network workshop on Architectural Theory', Trondheim, 28-30 juni 2007, in EAAE Newsletter, nr. 80.

met K. Quartier, 2008. 'Atmosferische hulpmiddelen in commerciële ruimtes die ervaringen creëren die de stemming en het gedrag van consumenten beïnvloeden', Proceedings of the International Symposium 'Creating an atmosferen', Cresson, 10-12 september.

met K. Quartier, H. Christiaans, 2008. 'Retaildesign: verlichting als sfeervol hulpmiddel, het creëren van ervaringen die de stemming en het gedrag van consumenten in commerciële ruimtes beïnvloeden', Proceedings of the Design Research Society Biennial Conference '08 Undisciplined!', Sheffield , 16-19 juli.

met K. Quartier, 2008. 'Verlichting in de gebouwde omgeving: menselijke perceptie, gedrag en beweging', Proceedings of the Measurement Behavior Conference 08, Maastricht, 26-29 augustus.

met K. Quartier, 2008. Retailontwerp: onderzoek naar atmosferische hulpmiddelen voor het creëren van ervaringen die de stemming en het gedrag van consumenten in winkelruimtes beïnvloeden, Proceedings of 'Interiorsforumworld', Milaan, 1-3 oktober

2006

'Vertegenwoordiging van astrolabes in de westerse kunst', K. Van Cleempoel (red.), Astrolabes in Greenwich, een catalogus van de astrolabes in het National Maritime Museum, Oxford: Oxford University Press.

'Probleem van authenticiteit', K. Van Cleempoel (red.), Astrolabes in Greenwich, ACatalogue of the Astrolabes in the National Maritime Museum, Oxford: Oxford University Press.

'De herkomst van de collectie', K. Van Cleempoel (red.), Astrolabes in Greenwich, Een catalogus van de Astrolabes in het National Maritime Museum, Oxford: Oxford University Press.

2003.

'Een astrolabium uit 1559 gemaakt door Gualterus Arsenius van Leuven', Vox. Het Antiquorum-tijdschrift, 102-109.

met R. Moreno, D. King, 'Een onlangs ontdekte zestiende-eeuwse Spaanse astrolabe', Annals of Science, 59, 331-362.

2002

'Henri Michel, A Gentleman-Scholar', Nuncius, Anali di Storia della Scienza: Scientificn Instrument Commission – The Archives of Scholars, collectors and dealers: their place in the study of the history of wetenschappelijke instrumenten (Papers from the XIXth Symposium of the Wetenschappelijke Instrumentencommissie van de IUHPS, Afdeling Geschiedenis van de Wetenschap, Oxford, 2000, Firenze, 2002, 733-738.

2001

met G.L'E. Turner, 'A Tudor Astrolabe door Thomas Gemini en zijn relatie tot een astrologische schijf door Gerard Mercator uit 1551', The Antiquaries Journal, 80, 400-409.

Huidige activiteiten

Docent PHL (100%, groot deel), Cultuurwetenschappen
ZAP-mandaat UHasselt

Zoek op de site

Zoekopdracht