1989 – 12(1)

MAAKT DE GESCHIEDENIS VAN WETENSCHAP EN TECHNIEK WERKELIJK DEEL UIT VAN DE GESCHIEDKUNDE?

Al te vaak wordt de geschiedenis van wetenschap en techniek als iets aparts beschouwd. Men weet niet al te goed waar ze geplaatst moet worden. Ze is duidelijk een probleem. Velen negeren ze. Anderen erkennen haar bestaan maar vinden het niet nodig er rekening mee te houden.

Een van hun argumenten is dat de historicus het verleden van de mens moet bestuderen. De wetenschappen en de technieken, vooral laatstgenoemde, hebben niets gemeens met de mens. De geschiedenis van de wetenschappen is voor de wetenschapper, de geschiedenis van de technieken, voor de ingenieur.

Er zijn nochtans historici die van mening zijn dat de geschiedenis van wetenschap en techniek werkelijk deel uitmaakt van de geschiedkunde, dat ze niets anders is dan een belichting van een zelfde verleden, net zoals de geschiedenis van de economie, van de kunst of van de filosofie.

MAAKT DE GESCHIEDENIS VAN WETENSCHAP EN TECHNIEK WERKELIJK DEEL UIT VAN DE GESCHIEDKUNDE?

is de uitdagende titel van een studiedag ingericht op 10 mei 1989 in de Koninklijke Bibliotheek Albert l, door het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de N.F.W.O.-contactgroepen « Geschiedenis van de technieken » en « Geschiedenis van de Experimentele Wetenschapen ».

Negen sprekers zullen er een voordracht houden over de aspekten onderzoek, epistemologie en onderwijs van de geschiedenis van wetenschap en techniek: G. Despy (U.L.B.), R. Leboutte (M.F.C.), R. Fox (Oxford), H. Elkhadem (C.N.H.S.; U.L.B.), J.-J. Heirwegh (U.L.B.), Ch. Vandenbroeke (R.U.G.), A. Fenton (Edinburgh), J. David (M.O.T.), K. van Camp (R.U.K.A.).

Inlichtingen: Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen
Koninklijke Bibliotheek Albert I
Keizerslaan 4
1000 Brussel
Tel. 02/519. 57. 40.

Rechercher sur le site

Rechercher